25 augusti 2009

Old and new

Jag har släpat hem två allt annat än fräscha fåtöljer från mitt jobb. Vi håller på med storrenoveringar på jobbet och dessa skulle slängas ut efter att ha stått jag vet inte var!? Jag hade sett dem i ögonvrån stå i ett förrådsrum och när jag frågade min chef var allt som stod därinne skulle ta vägen, så frågar hon mig om jag sett fåtöljerna som stod där (man kan säga såhär att det där förrådsrummet var proppfullt med alla slags gamla dammiga möbler)...vadå?..hon visste direkt att jag skulle fråga om dem! Så uppenbar är tydligen jag :)
Ja, nu står de här hemma, allt annat än fina och fräscha, men modellen gillar jag! De är ganska nedsuttna och tyget är rent ut sagt..lite äckligt..En fåtölj ville min 12-åring ha på sitt rum, men jag har ingen plan för den andra. Jag kunde ju inte bara ta med en hem! Men, de måste kläs om eller kläs över. Jag är ingen tapetserare direkt, så jag måste hitta en bra beskrivning hur jag bäst går tillväga med att klä om dem. Är det någon som kan eller vet?I've dragged home two armchairs from a storageroom at work.Or more a dumpsterroom..
Anyway,they have a lot to ask for, but I do like the design. The fabric is really kind of yucky, so I intend to change it, but since that is a big project, I need some help. Do u know how to do it the best way or do u know where I can find a DIY-description?

9 kommentarer:

Alla bäckar små sa...

Skitfina! Åh,skulle ju vara snygga i tyget Teheran från Sv tenn...!!

Lotten sa...

Mmm jättefina stolar! Tyvärr är jag ingen fena på att klä om.... men mitt tips är att använda befintligt tyg till mall. Troligtvis får du sy på det för hand på vissa delar ;-)

Lycka till!

Maria sa...

Hej.

Rigtig fine stole - og uhh, hvor jeg elsker sådanne projekter.

Først: Det ligner at puden/hynden er løs, så den kan tages af ? Hvis den er flad og ikke længere god, kan du tage den med dig i en butik der sælger skummadrasser, og nemt og biligt få skåret en ny til. Hvis det bliver for firkantet i kanterne er det nemt at skære det til også.
Når stoffet er så ækkelt som du beskriver, synes jeg du skal sprætte det af. Så har du samtidig mal for stykkerne - smart ikk :-) Du må nok anvende et kraftigt tekstil, som er slidstærkt til det nye betræk. Jeg vil tro du kan sy 2-3 af siderne på maskine, og resten må du nok sy for hånd direkte på stolen. Der findes krumme nåle der er rigtig gode til at sy kringlede steder. Samlingen fra armlæn og til bund, tror jeg du gør nemmest og simplest ved simpelthen at trykke stoffet godt ned i revnen der. Selve sædet/bunden på stolen er det nok også nemmest at kante stoffet, bukke det om, og klipse det fast underneden. Så bliver det både stramt, og skjult for øjet, medmindre man da ligger på gulvet og kigger op i stolen ;-).

Er det til at forstå ? Eller er det endnu mere forvirrende det jeg skriver ? Jeg blev helt grebet her nu....

KH Maria.

Kardemomme sa...

Hei Kicki :)Det var en utrolig flott stol du har fått tak i!
Minner meg på at jeg har et lignende prosjekt stående på vent.
Fant en herlig lenestol i rokokko for over et år siden men har fortsatt ikke fåttt gjort så mye med den. Men jeg fjernet det gamle trekket og nålet det fast i et hvitt lerretstoff fra Ikea. Dette skal være understoffet på stolen.
Var redd for at den mørke fargen på stoppen skulle synes under det nye stoffet. Litt kinkig å stifte det fast fordi jeg har en for dårlig stiftemaskin men jeg skal kjøpe meg en ny..
Vil gjerne gjøre stolen ferdig.
Lykke til med ditt prosjekt!
Det kommer til å bli råbra! Det er jeg sikker på! Klem fra Kardemomme/Benedicte :))

Ann-Sofie sa...

Oj! En sån stol har jag ståendes i sovrummet, fast i sitt orginaltyg som i mitt fall är ljusblått. Min stol köpte jag från Myrorna i Jönköping och den hade stått på en biograf i en herrans massa år. Vad roligt att se fler såna stolar, de skulle bli fina om de fick kläs om! :)

Sanna sa...

Det var ju inte någon överdrivet krånglig modell på stolen, så det skall nog inte vara allt för svårt att lossa orginaltyget och använda det som mall för det nya tyget. Ta loss försiktigt och se efter hur stolen är klädd så att du vet hur du skall få till det så snyggt som möjligt när du skall fästa det nya tyget.. Du fick ju stolarna "billigt" så dom kan ju vara bra objekt att öva och lära sig på eller hur? =)
Kraaaaam
Sanna

Toril sa...

Kul å ha ett projekt att ta tag i när hösten närmar sig:) må gott å lycka till!

ulla sa...

Men Kicki, sååå snygga stolar, och fick jag dom gratis så skulle jag kosta på mig en tapetserare,så att man få dom omstoppade och professionellt klädda så jag får njuta av dom länge länge. Tyget kan du väl åndå bestämma själv, och du har ändå så mycket annat att stå i,lite hjälp kan du ju ta utifrån.Nu har jag vandrat runt på din blogg och oj oj så mycket som händer.Tack för tipset om köket och grattis till stolarna.

Anonym sa...

Såg en stol som var ganska lik (Carl Malmsten) i senaste sköna hem. Den var snygg!