26 februari 2011

Hur gjorde jag?

Lina undrade hur jag gjorde min lampa i tyll. Jag använde mig av IKEA:s gardiner Lill i tyll (läs polyester). Man får ett par för 35:- så man blir inte helt ruinerad.
De är ganska perfekta att göra en balettkjol av för de är 250 cm långa och 280 cm breda. Tänk att du ska sy en kjol helt enkelt! Jag klippte en längd i ungefär 3 lika breda delar. Lampstommen får utgöra grunden hur breda de ska vara. Min lampa är ganska stor och bred, men jag använde mig av enbart en längd. Kunde varit en längd till också såhär i efterhand, men nu är det försent..
Alla fall så sydde jag ihop de 3 längderna i ändarna så det blev en enda lååång "kjol". Sydde sedan en kanal genom hela den ihopsydda kjolen och trädde sedan resårband genom kanalen. Då blev det en kjol faktiskt, om än mer passande en 9-åring, men alla fall. Innan jag knöt ihop resårbandet trädde jag den över lampan och såg till att den satt som den skulle. Kanten på lampan upptill får man se som en midja och anpassa därefter.
Det var inte svårare än så, även om det kändes som jag bara sydde och sydde och det liksom inte blev något slut. Enkelt, men lite jobbigt. För kul är det inte att sy.

Voilá!

Man ser lampstommen lysa igenom något, det hade kunna avhjälpas med mera tyg, men det blev ändå min alldeles egna version till slut och jag är nöjd.
Något oklart? Fråga bara.

4 kommentarer:

frida sa...

Men så fint det blev! Nästan finare än Jonas Bohlins Liv ju :-)

Linas inredning sa...

Tusen tack för beskrivningen! Jag tänkte faktiskt köpa just de där gardinerna från ikea eftersom de var så billiga och använda dem så det var lite lustigt!

Doris sa...

Fast jag fattar inte riktigt. Är det liksom 3 kjolar "på varandra" i olika längder? Den är superfin!

I Veras hus sa...

Frida: Tack tack. Lite billigare blev det alla fall :)

Lina: Men, så bra! Hopppas du förstod det jag skrev, annars får du höra av dig!

Doris: Nej, det är inte 3 kjolar på varann, utan 3 tygstycken som jag har sytt ihop så det blir ett enda långt tygstycke. När man sedan drar ihop det långa tygstycket med resårbandet blir det ju väldigt mycket tyg och sådär ryschigt som just en balettkjol. Tack!